Втората директива за платежните услуги (PSD2) отчита настъпилите промени в пазара на платежните услуги, свързани главно с все по-широкото извършване на плащания през интернет и чрез отдалечен достъп. Това е казал подуправителят на БНБ Нина Стоянова по време на конференцията "Финансите в дигиталния свят".

Подуправителят на БНБ е акцентирал основно на проекта на нов Закон за платежните услуги и платежните системи, с който до 13 януари 2018 г. в националното законодателство предстои да бъдат въведени изискванията на директивата. Тя е уточнила, че във връзка с приемането на новия закон се извършват промени, които целят да има по-голям избор на платежни услуги, по-сигурни плащания, извършвани в интернет или чрез друг дистанционен способ, както и по-добра информираност и защита на потребителите.

По думите й ще се въведат два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет среда - услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация за сметка.

Стоянова е допълнила още, че доставчик на услуги по иницииране на плащане ще трябва да бъде лицензиран от БНБ като платежна институция, а доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка - да бъде вписан в публичeн регистър при БНБ. Тя е добавила, че ще има и по-високи изисквания към доставчиците на платежни услуги.

Подуправителят на БНБ е казала още, че ще се въведат мерки за управление на операционните рискове и рисковете, свързани със сигурността на предоставяните платежни услуги. Тя оповести, че новост е и изискването за предоставяне на БНБ на статистически данни за измами, свързани с плащанията. А по отношение на доставчиците на платежни услуги, които не са банки, а именно платежните институции и дружествата за електронни пари, се предвиждат допълнителни изисквания за лицензирането им.

Нина Стоянова е казала още, че се въвеждат и изисквания за издаване на одобрение от БНБ при придобиване или прехвърляне на квалифицирано дялово участие в капитала на платежна институция или дружество за електронни пари.