Това предвижда проект за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи на финансовото министерство. Банките ще трябва да предлагат разплащателни сметки с такси, които са по-ниски от средните за пазара.

Текстовете въвеждат евродиректива, която трябва да приложим до 18 септември. След тази дата банките у нас ще трябва да осигурят лесен и евтин достъп до техните услуги на всеки българин, което означава ниски и минимални като брой такси, съобразени с нивото на доходите в страната.

Всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиента още при откриването на сметка за всяка сума, с която ще го таксува. Освен това всеки клиент ще получава годишно извлечение, в което банката ще го информира подробно какви такси за какво му е удържала.

БНБ ще трябва да направи специален сайт, на който всеки ще може да сравнява таксите, които различните банки предлагат за определена услуга - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Евродирективата, която и България трябва да прилага, гарантира правото на всеки в ЕС да има поне една основна банкова сметка, която да му позволява да ползва обичайните банкови услуги. Това се отнася за всеки европейски гражданин или законно пребиваващ в страна от ЕС. Така и българите ще може да си откриват сметки навсякъде в ЕС, дори да нямат постоянен адрес в страната.

Банките пък са длъжни да предложат на клиентите си ниски такси за основни операции като откриване и закриване на разплащателна сметка, внасяне или теглене на пари в брой от нея в рамките на ЕС. Сега в някои страни тези услуги са доста скъпи.

У нас в момента за откриване на сметка трезорите начисляват между 2 и 5 лв. Закриването е безплатно в повечето трезори, но някои удържат до 10 лв., ако сметката се затвори, преди да е изтекла година от отварянето й. Поддържането на сметка на месец излиза средно 2 лв. Внасянето на пари в сметка в повечето трезори е безплатно, а тегленето до 2000 лв. е най-често 1 лв.

Таксите трябва да бъдат по-ниски от средните за банковите услуги, различни от основните, за системата, както и от тези, които банката събира по официалната си тарифа. За най-уязвимите групи потребители - получаващите месечни социални помощи, се предвиждат още по-ниски цени при използването на основните банкови услуги.

Клиентите, които вече имат платежна сметка на дадена банка, също могат да използват основните "приемливи" цени.

Банковият експерт Тихомир Тошев уточни по БНР, че ако един потребител поиска да смени банката и да прехвърли сметката си, това трябва да става без такси.

Тошев очаква по-голямата част от потребителите в България да продължат да използват настоящите си разплащателни сметки, тъй като таксите по тях са приемливи, а опциите - повече, а много от тях са съчетани и с друг вид банков продукт.