Това става близо пет месеца след последната намеса на ведомството за облекчаване на капиталовия контрол, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА.

С решение на министерството от 500 на 1000 евро се удвоява максималната сума, която едно лице може да изпрати като паричен превод от Гърция за чужбина в рамките на един календарен месец.

Предвиждат се още и мерки във връзка с частично или цялостно погасяване на жилищни заеми, свободно теглене на пари в брой, свързано с плащания по съдебни задължения на вложителите, за откриване на банкови сметки във връзка с уреждане на сделки с недвижими имоти, за трансфер на суми и други.

Обмисля се физическите лица да могат да теглят до 500 евро на седмица. Досега те имаха право да теглят по 420 евро.

Гърция наложи капиталов контрол и затвори временно банките на 29 юни миналата година, след като Европейската централна банка отказа да увеличи спешното финансиране за трезорите след провала на преговорите между Атина и нейните кредитори.

Впоследствие бе сключено споразумение с кредиторите за финансова помощ в размер на 86 млрд. евро за срок от три години, а банките отвориха отново, но с ограничена дейност. Южната съседка постепенно облекчава капиталовия контрол от юли насам, когато увеличи лимита на плащанията на фирмите в чужбина от 50 хиляди на 150 хиляди евро.