Ситуацията е благоприятна, след като миналата седмица Европейската централна банка намали още лихвите си.

По принцип тази седмица трябваше да се проведе род шоу пред инвеститори в големите финансови в центрове, а в петък да бъде проведена емисията. Банките посредници обаче решиха да избързат и да проведат операцията още в началото на седмицата.

Четирите банки, които осъществиха вчерашния аукцион са BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и UniCredit.

Макар да бе очаквано, че ще се случи през март, предлагането на еврооблигациите започна изненадващо в самото начало на седмицата, буквално дни след решението на ЕЦБ да намали още лихвите и да увеличи покупките на облигации от пазарите и непосредствено преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, от което също се очакват важни за инвеститорите новини.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се чакат добри новини от пазара, за да се вземе решението за новия дълг като конкретно посочи заседанието на ЕЦБ и Федералния резерв.

Новият дълг ще бъде използван за покриване на бюджетен дефицит, рефинансиране на стари дългове и като буфер във фискалния резерв.

В случай че не бъдат използвани през тази година и не се изхарчат за друго, както се случи с 2 млрд. лв. в края на миналата година, парите ще могат да се ползват за погасяване на падежиращите догодина облигации за 950 млн. евро.

Точно преди година (на 19-и март 2015) властите в нашата страна емитираха нов външен дълг, продавайки 7-, 12- и 20-годишни еврооблигации, възползвайки се от старта по това време на програмата на ЕЦБ за „количествени улеснения“, което доведе до драматичен спад на доходността на държавните дългови книжа в еврозоната към рекордни исторически дъна и респективно до по-евтино от обичайното външно финансиране на България.

Тогава бяха пласирани 7-годишни книжа с падеж на 26-и март 2022-а година за 1,25 млрд. евро при доходност от 2,179% и годишен лихвен купон от 2%, както и 12-годишни книжа с падеж на 26-и март 2027-а година за 1,0 млрд. евро при доходност от 2,732% и и годишен лихвен купон от 2,625%.