Въпреки че на годишна база тенденциите за намаляване на лихвите и по кредитите, и по депозитите се запазват, на месечна база се виждат някои повишения. Депозитите в лева през декември носят средно с 0,6 процентни пункта по-добра доходност.

При потребителските кредити в лева се вижда увеличение с 0,7 процентни пункта.

Лихвите по депозитите за граждани в левове са се свили от средно 2.63% в началото на годината на 1.48% в края на декември. Подобно е и намалението на лихвите по влоговете в евро - от средно 2.16% на 1.17%.

Още по-сериозно е свиването на лихвите при фирмените влогове. За година те намаляват от 1.30% на 0.50% при левовите и от 1.37% на средно 0.60% при влоговете в евро.

За последните 3 години - от края на 2012 г. насам доходността по депозитите е паднала 4 пъти. Тогава средната лихва по левовите влогове е била около 4.4%, а по евровите - 4.8%. Bъпpeки това пpeз 2015 г. влоговете на домакинствата в банките нapacнaха с 3.324 млрд. лв. до рекордните 42.586 млрд. лв.

Тъй като промените са с части от процента, все още не може да се очертае ясна тенденция. Подобни отклонения могат да се обяснят и с определени промоционални оферти на банките. Общата тенденция, която остава характерна за пазара, е за годишно намаление на лихвите и събиране на маржовете, отчитат от БНБ.