Малко над 18 млрд. лева са кредитите на домакинствата в края на декември, което е намаление с 1,3 на сто спрямо миналата година.

През 2015 г. домакинствата спестиха нови 3,324 млрд. лв. в банките, след като през четвъртото тримесечие на годината депозираха почти толкова средства, колкото за цялата 2014 г.

Освен това само през декември населението вложи най-много пари в системата от който и да е друг месец на отминалата година.

През 2015 г. имаше по-сериозен спадът на лихвите.

Депозитите на домакинствата са близо 49% от БВП на страната, докато кредитите са около 20 на сто.

Но не само домакинствата са спестявали рекордно в последния месец на 2015 г. Нефинансовите предприятия добавят 606 млн. лв. през декември, с което също отчитат най-висока спестена сума за миналата година.

Фирмите са депозирали 2,877 млрд. лв. в банките през миналата година, с което я изпращат с общи банкови спестявания за 18,226 млрд. лв. За сравнение – към 31 декември 2014 г. нефинансовите предприятия имаха 15,45 млрд. лв. по банкови сметки и влогове. И за тях четвъртото тримесечие на 2015 г. се оказва с висок обем на спестяванията. Депозирани са 1,377 млрд. лв.

Въпреки рекордно ниските лихвени проценти по депозитите домакинствата продължават да спестяват. При фирмите съхраняването на средства в банките може да бъде продиктувано по-скоро от липсата на изгодни инвестиции и перспективни проекти, а не толкова до желанието за реализиране на доходност, която и без това при тях липсва, тъй като редица банки вече не олихвяват сметките на виждане на фирмите и краткосрочните им средства.

БНБ прави и разбивка по депозирани средства от финансови предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции. Статистиката показва, че те изпращат 2015 г. с влогове за 2,915 млрд. лв.