БНБ предлага да отпадане на чл. 152а от Закона за кредитните институции, според който централната банка може да налага глоби и имуществени санкции за разпространяване на невярна информация, чието приложение е в противоречие с мандата на централната банка и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор.

Предлага се също въвеждане в Закона за платежните услуги и платежните системи на Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година, която се отнася до таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции.

УС на БНБ предлага промени в изпълнение на Плана за реформиране и развитие на банковия надзор, с което се увеличават неговите правомощия във връзка със смяна на специализираното одиторско предприятие на банка, освобождаване на лица от висшия ръководен персонал на банка, освен членове на Управителния съвет, Съвета на директорите или на Надзорния й съвет.

Предложените промени ще бъдат изпратени на министъра на финансите.

Управителният съвет на БНБ е отказал издаването на лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари на "Кеш Кредит" ЕАД, съобщават още от пресцентъра.

"Кеш Кредит" остана без лиценз за електронни пари

В допълнение подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банково", e наложил имуществена санкция в максимален размер на "Кеш Кредит" ЕАД за извършване на дейност като дружество за електронни пари без лиценз за издаването на предплатени карти "Cash Card".

Според член 138, алинея осем на Закона за платежните услуги и платежните системи, който извършва дейност като дружество за електронни пари без лиценз и ако нарушителят е юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер до 40 000 лв., а при повторно нарушение - от 40 000 до 80 000 лева.