"Да, кандидат съм за втори мандат", заяви тя днес пред френската телевизия Франс 2, ден след откриване на процедурата по номиниране от финансовата институция, предаде Франс прес и БТА.

Първият мандат на Лагард изтича тази година на 5 юли.

Франция подкрепя Кристин Лагард за втори мандат на поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), заяви вчера в Давос френският премиер Манюел Валс.

Той допълни, че френският финансов министър Мишел Сапен ще уточни скоро позицията на Франция по въпроса.

"Всичко, което мога да ви кажа днес, е че френските власти подкрепят и имат голямо доверие на Кристин Лагард", заяви Валс пред журналисти на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

От неговото обкръжение уточниха за АФП , че той говори за подкрепа за втори мандат.

МВФ започна процедура по избор на нов управляващ директор. Кандидатурите за бъдещ управляващ директор на Фонда трябва да бъдат депозирани до 10 февруари, а управителният съвет на МВФ, който представлява 188-те страни членки, се надява да направи своя окончателен избор до 3 март въз основата на консенсус, се посочва в комюнике на Фонда.

Мексико обяви, че няма да номинира централния си банкер Агустин Карстенс за ръководел на МВФ и подкрепя Кристин Лагард за втори мандат, информира Ройтерс, като се позова на източник от мексиканското правителство.

Великобритания и Германия също дадоха ключовата си подкрепа за втори мандат на Кристин Лагар.

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви в четвъртък, че правителството му е номинирало Кристин Лагард за оставане на поста.

"В момент, когато светът е изправен пред, както го нарекох, опасен коктейл от рискове, вярвам, че Кристин има визията, енергията и проницателността да помогне за направляване на глобалната икономика през идните години", отбеляза Озбърн.

Германското правителство бързо последва примера и финансовото министерство заяви, че Лагард е благоразумен и успешен мениджър на кризи през трудния период след финансовата криза.