Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на участие в дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, която включваше и германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Гърция смята, че ЕС би могъл да се справи с програмата сам, но е приела искането на останалите партньори МВФ също да участва, каза Ципрас.

"Имаше продължителен дебат, чухме различни гледни точки. Някои партньори поискаха МВФ да бъде включен и ние се съгласихме, за да постигнем споразумение. Сега правим всичко, което можем, за да приложим това споразумение", посочи гръцкият премиер.

Шойбле заяви, че германският и други парламенти са се съгласили да помогнат на Гърция, при условие че МВФ остане ангажиран в програмата и че щеше да бъде като "да влезеш в стая, пълна с динамит, със запалена свещ" да се поиска от Бундестага да промени това споразумение.

Преди дни от САЩ обявиха, че искат Международният валутен фонд (МВФ) да продължи участието си в третия спасителен пакет за Гърция. Въпросът за участието на фонда е бил разискван в телефонен разговор между финансовите министри на САЩ Джак Лу и на Гърция Евклидис Цакалотос.

Джак Лу е повдигнал отново и въпроса за облекчаване на гръцкия дълг, който според САЩ бил принципен.
Той изтъкнал, че МВФ трябва да остане на сцената, тъй като, както казал на гръцкия си колега, фондът играел съществена роля за реформите в Гърция.

Очаква се фондът да се произнесе по участието си в гръцката програма, след като ЕС излезе с решения във връзка с гръцкия държавен дълг. МВФ, който смята, че гръцкият дълг се нуждае от допълнително преструктуриране, беше част от първите две спасителни финансови програми за Гърция, но междувременно се породиха съмнения относно неговия ангажимент към одобрения от европейските кредитори трети пакет в размер на 86 млрд. евро.