Подписите бяха положени в офисите на гръцката агенция за приватизация от представители на фонда за управление на държавните активи и на консорциума, представен от германскато компания Фрапорт и гръцката Слентел, водена от магната Димитрис Копелузос, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.

Месеци наред правителството на гръцката левица и лично премиерът Алексис Ципрас говореше, че ще анулира конкурса за приватизация на регионалните летища и че ще промени условията за дяловите участия на държавата и на кандидат-концесионерите по него, но в крайна сметка нищо от това не се случи, пише вестникът.

Въпросната сделка е първият нагледен пример по време на управлението на радикалната левица СИРИЗА, че приватизацията е стартирала. Такова послание е необходимо да бъде изпратено, за да бъдат запушени устите на онези в СИРИЗА, пожелавали гръцката приватизационна програма да се провали, от една страна, и за да се върви към възстановяване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори, от друга.

Пред кабинета стоят още трудни приватизационни сделки, които се задават в следващите месеци, като тези, свързани с пристанищата Пирея и Солун, жп оператора ТРЕНОСЕ, старото атинско летище Елиникон и други, отбелязва изданието.

Предвижда се базираният във Франкфурт оператор Фрапорт да плати еднократно на държавата 1,23 млрд. евро плюс още 22,9 млн. евро наем за всяка година.

Фрапорт-Слентел ще управляват въпросните регионални летища за срок от 40 години. Сред летищата в списъка са и тези в Солун и на островите Санторини, Миконос, Корфу и Родос.