Това заяви днес ръководителят на институцията Марио Драги, откривайки възможности за промени на лихвите както и в програмата за изкупуване на активи, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ако решим, че сегашната динамика на движение на нашата политика не е достатъчна за постигане на целите ни, ще направим каквото трябва за повишаване на инфлацията колкото се може по-бързо, посочи Марио Драги на банков конгрес във Франкфурт. Той допълни, че решението може да бъде взето на заседанието на банката на 3 декември.

Инфлацията в еврозоната за миналия месец е била 0,1 на сто, което е доста под целевите 2 процента, определени от ЕЦБ. На мнение сме, че програмата за изкупуване на активи е мощен и гъвкав инструмент и може да бъде коригиран като размер, състав и продължителност, посочи Драги, цитиран от Ройтерс.

По думите му равнището на лихвата по депозитите също може да подкрепи осъществяването на програмата за изкупуване на активи. ЕЦБ би могла да увеличи програмата си на стойност 1,1 трилиона евро за изкупуване на облигации, чрез която вкарва свежи пари в икономиката.

Институцията също така може да намали лихвите по депозитите още, достигайки до отрицателни равнища, което ще накара банките да отпускат повече крeдити, отбелязва Асошиейтед прес.