Това става само ден след като гръцкият финансов министър каза, че кредиторите ще са добре дошли, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тройката е минало във формата, в която я познаваме, както и практиката представителите на тройката да идват в Атина, за да разговарят с различни министерства, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис пред частната телевизия Антена.

Сакеларидис заяви, че министърът на финансите Янис Варуфакис ще говори директно с институциите и решенията ще се взимат на политическо ниво, докато представителите на гръцкото правителство и международните кредитори на страната ще разговарят на техническо ниво в Брюксел.

Изявленията на Сакеларидис са в противоречие на тези, които Варуфакис направи в края на срещата на Еврогрупата в Брюксел вчера, на която той каза, че членовете на институциите ще бъдат приветствани в Атина.

"Гърция е много гостоприемна страна, така че би трябвало да посрещнем добре в Гърция членовете на всички институции - не само за почивка, а също така за да се свърши много много сериозна работа, която е необходима", каза Варуфакис.

В същото време стана ясно, че ЕЦБ ще обсъди тази седмица ново увеличение на спешните си заеми (ELA) в подкрепа на гръцките банки, след като в четвъртък вече увеличи с 500 милиона евро сумата на помощите по този механизъм, предаде АФП. Агенция се позовава на банков източник, направил изявление днес.

Съветът на управителите на институцията ще има телеконференция "без съмнение в четвъртък", за да анализира отново и вероятно да вдигне още веднъж тавана на тези заеми, уточнил същият неназован източник.

Предполага се, че от сега нататък тези срещи ще се организират всяка седмица, а не на всеки две, както бе преди. Причината е, че ЕЦБ иска да следи състоянието на гръцките банки по-редовно, допълнил източникът на АФП.