Данните са от предварителния отчет на бюджета на държавното обществено осигуряване за миналата година, публикуван от Националния осигурителен институт и цитирани от Дарик.

Анализът показва значителен ръст на отпуснатите пенсии за стаж и възраст спрямо 2013-а година, както и лек ръст на инвалидните пенсии. НОИ е изразходвал повече от планираните пари за болнични и майчинство, но за сметка на това е икономисал от разходите за обезщетения за отглеждане на малко дете и за безработица.

Въпреки че средният размер на пенсията за стаж и възраст не достига размера на минималната работна заплата, през 2014-а година е отбелязан реален ръст от 7.4 процента спрямо предходната година.

Минималната заплата за 2014 година бе 340 лева. В началото на 2015 година тя се увеличи с 20 лева, а в средата на годината ще стигне 380 лева.

Увеличил се е броят на пенсиониралите се на различни основания хора, като най-забележимо са нараснали новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст - с близо 54 хиляди или с 43 процента спрямо 2013-а година.

По-голям е бил и броят на изплатените болнични листове - с 4.4 процента повече спрямо предходната година.

Въпреки че обезщетенията за майчинство са били по-малко спрямо същия период, НОИ е направил преразход от 26 милиона лева. Икономия на средства се наблюдава при обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години - 11.1 милиона лева, както и при разходите за безработните - 21.7 милиона лева.

Отчитат се по-малко на брой изплатени обезщетения за безработица. В края на 2014-а година бюджетът на държавното обществено осигуряване е изпълнен с малко над 67 милиона лева допълнителни приходи и 15.4 милиона лева допълнителни разходи.