В дните след избирането на Алексис Ципрас за премиер, банките в южната ни съседка отново имаха много работа. Касиер в NBG се навел към един от клиентите: „Ако бяхте дошли да теглите пари миналата седмица, нямаше как да ви дам толкова кеш”, обяснил той на вложителя, пожелал да изтегли 20 000 евро – „Нямахме пари”.

Статията разказва за това как множество обикновени гърци си признават, че крият парите си на всевъзможни места: „По-голямата част от теглещите спестяванията си в дните преди изборите бяха възрастни граждани, страхуващи се за парите си, които теглеха кеша и го слагаха в касетки в трезорите”.

Друг предпочитан метод за по-възрастните гърци бил покупката на златни суверени от централната банка.

Грък признава, че е изтеглил 25 000 евро от банката, занесъл ги вкъщи, извадил тухла от стената и ги скрил зад нея. Друг ги занесъл на вилата си и ги заровил в градината. Трети разказва, че е пригодил малък сейф в климатика на балкона си и ги е скрил там.

„Не мога да виня тези хора”, казва 37-годишният шофьор на такси Георгиос Каравелас, който е свидетел на много подобни признания от клиентите му. „Това очевидно са хора, които са работили здраво за парите си, със семейства и обикновена работа, а не олигарси”.

А депозитният отлив не спира. Отливът на депозити в седмиците преди изборите е идентичен на загубите на банките от 2012, когато изборите на два пъти – от май и юни доведоха до страхове, че страната ще напусне еврозоната.

„Историята на гръцките депозити не е на банков бяг, а направо на банков маратон”, казва Андреас Кутрас, партньор в In Touch Capital Markets Ltd.

„Умните пари отдавна избягаха, а сметките с над 100 000 евро не са много. Истинският барометър за страха е количеството твърд кеш, което се тегли, а не това, което се изнася извън Гърция. А това количество нарасна през последните два месеца”. И накрая, ако се чудите защо изтичането на кеш не е още по-голямо в последните месеци... Таксиметровият шофьор Каравелас обяснява: „Нямам спестявания. Имам 1000, 2000 евро в банката и това е всичко, което съм заделил за децата си”.