Водят се разговори с фирми за проследяване и разследване на операции с активи на КТБ, довели до отрицателния капитал на банката и отнемането на лиценза, обяви Миленков, цитиран от Дарик.

Той каза, че в новия закон е залегнало 7 работни дни след затваряне на банката вложителите да имат достъп до парите. В контекста на казуса "КТБ" Миленков заяви, че при подобна ситуация в бъдеще Фондът може да реагира за този кратък период от 7 дни, но предизвикателството би било финансирането.

Миленков се обяви против предложенията за законови промени на Реформаторския блок отностно назначаване на член на Фонда за гарантиране на влоговете по предложение от Народното събрание и контрол от парламента при осребряването на активите на банката.

„Аз се запознах с това предложение на Реформаторския блок. Като цяло имаме сходно разбиране като Фонд там. Там се цели по-голяма локация на правомощия, които е имал председателят към Управителния съвет, цели се по-голяма прозрачност. Що касае за този конкретен елемент - за предложение на НС за член на Фонда и съответно почти перманентен контрол, ние считаме, че това не е много удачно, защото в един момент може да се говори за някаква политическа намеса в този процес. Само в тази част ние не подкрепяме", каза шефът на ФГВБ.

Според него главният урок от случая с КТБ трябва да се търси на две места. По думите му на първо място е самият бизнес модел на КТБ.

„Четейки по медиите информацията, която излиза и четейки позицията на БНБ, докладите на одиторите, които БНБ публикува, разбира се, някакви извадки от тях, става ясно, че бизнес моделът, който банката е следвала, е много различен от модела, който следват банките в България. Това беше признато от всички", каза Миленков.

Той изтъкна, че от друга страна самият бизнес модел, който не е бил устойчив, е бил съчетан и с липсата на адекватен надзор.

Шефът на Фонда за гарантиране на влоговете подчерта, че последното не е негова констатация, а го казва прокуратурата, която е повдигнала две обвинения на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е отговарял за надзора.

Над 2,25 млрд. лева от влоговете в КТБ са изплатени към момента на 60 000 вложители в КТБ от общо 240 000, заяви Миленков. На въпрос каква част от тях са изплатени в брой, Миленков каза, че официални такива данни няма, но според обратната информация от банките става дума за 1,5-2%, което по думите му е минимален процент. Според него хората продължават да предпочитат да оставят парите си в банковата система.

Няма данни за злоупотреби, затова председателят на Фонда апелира към вложителите да не се сърдят, когато минават през процедура, която им се струва тромава, защото е за тяхната лична сигурност.