Това сочат резултатите от ново изследване на финансите на българите, цитирано от bTV.

Най-често срещаната месечна вноска е в интервала между 150-200 лева като най-голям е делът на тези, които отделят по 10-20% от дохода си, за да погасяват заема.

Целта на изтегления кредит обикновено е свързана с ремонт и обзавеждане (24 на сто от заемите). Следват покриване на текущи разходи, покупка на имот без ипотека и покупката на автомобил.

При ползващите потребителски кредит обикновено първият изтеглен е за суми над 24 000 лева, а вторият обичайно е в размер до 3000 лева.

Една трета от анкетираните от хората не ползват кредит, защото не искат да задлъжняват.

Ръст на предоговорени и обединени кредити

Увеличение на предоговорените и обединените в един кредит отчетоха анализатори на банковия пазар, след влизането в сила на Закона за потребителския кредит.

Въпреки опасенията от т.нар. кредитен туризъм банките отчитат, че клиентите им предоговарят кредитите си с по-изгодни условия, но не избират друга банка, отчитат анализаторите, цитирани от Дарик.

Като цяло лихвите по новите кредити са намалели, но банките са променили политиката си по налагането на такси и в някои случаи има по-висок годишен процент на разходите. Въпреки че кредитът може да се плати предсрочно без наказателна такса след първата година, таксата за предоговаряне не е отпаднала. Рефинансирането също отнема няколко дни, а и разходите по него може да са сериозни.

Клиентите предпочитат фиксирани лихви по кредитите, независимо дали са потребителски или ипотечни, отчитат анализаторите. Въпреки че основните пазарни индекси, с които е обвързана цената на заема, са на много ниски нива, скоро време сериозен ръст не се очаква, смятат анализаторите.