Над 1000 природозащитници взеха участие вчера в протестно шествие срещу автомобилен завод на компанията "Тесла" край Берлин, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Екоктивисти, противопоставящи се на плановете на "Тесла" да разшири този завод, в петък се опитаха да проникнат в обекта на американския производител на електромобили.

Вчерашната демонстрация обаче протече мирно. Протестиращите тръгнаха от железопътната гара в град Грюнхайде към единствения производствен комплекс в Европа на компанията на милиардера Илон Мъск.

Гражданска инициатива в Грюнхайде обвинява американската компания и правителството на провинция Бранденбург, че не обръщат достатъчно внимание на интересите на хората в региона. "Те продължават да го правят, без да се вслушват в местните хора", заяви говорителят на инициативата Щефен Шорхт. "Това обслужва единствено интересите на Тесла", добави той.

Друга организация изразява опасения, че разширяването на завода ще засегне водоснабдяването. "Луксозните коли "Тесла" замърсяват и консумират и без това оскъдната питейна вода по целия свят", каза говорителката на организацията Каролина Джево. Тя добави, че планираното разширяване ще стане факт, въпреки че мнозинството от жителите на Грюнхайде гласуваха "против".

Мъск отговори на критиките снощи с публикация в платформата "Екс": "Става нещо много странно, тъй като "Тесла" е единствената нападана автомобилна компания".

"Тесла" произвежда електромобили в Грюнхайде от 2022 година. Компанията винаги е отхвърляла критиките на екоактивистите и твърди, че потреблението на вода е спаднало и е под средното за индустрията.