Мнозинството от участвалите в шотландския рефендум за независимост в четвъртък гласуваха против създаването на отделна държава. Убедителното представяне на тези, които поискаха да бъде запазена цялостта на Обединеното кралство бе достатъчна, за да успокои деловия свят.

55% от гласувалите шотландци отхвърлиха независимостта. Тези, които смятат, че страната им ще се справи по-добре сама, са доста по-малко – 45%.

Още след като предварителните резултатите рано в петък сутринта започнаха да дават превес на юнионистите британската валута започна да покачва стойността си на азиатските борси. Лирата-стерлинг, която през последните две седмици поевтиняваше заради опасенията, че Шотландия може да се отцепи, постигна най-високата си стойност спрямо еврото за последните две години. Акциите на Лондонската борса също поскъпнаха в петък, като индексът FTSE на компаниите, регистрирани на нея, скочи с 0,75%.

Вниманието на бизнесмени и политици, сега е насочено към обещаната от премиера Дейвид Камерън конституционна реформа. Той потвърди ангажимента на Лондон да даде по-големи правомощия на парламента в Единбург, но същевременно посочи, че Англия, Уелс и Северна Ирландия също трябва да бъдат поставени в подобно равностойно положение.

Експерти коментират, че ако национални парламенти в четирите съставни части на Обединеното кралство получат изключителни правомощия върху определянето на данъците и бизнес правилата, то мнението на деловите среди несъмнено ще бъде от голямо значение.