Това заяви на откритото заседание в ДКЕВР за разглеждане на цените на природния газ от 1 юли 2014 г. Александър Петров, началник на управление "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз".

Петров посочи, че дружеството възразява срещу промяната на ценообразуващите параметри и предлагането от работната група на регулатора намаление с близо 2,5% на природния газ за трето тримесечие.

"Ако това намаление бъде прието, "Булгаргаз" ще продава газ под себестойност", заяви Петров.

Предложили сме възражение с допълнителни писмени доказателства и се надяваме комисията да ги вземе под внимание, каза мениджърът.

По време на заседанието в отговор на въпрос от членовете на регулатора Петров заяви, че прагът на поносимост за цената на газа е заложен в ценовото предложение на дружеството, а именно цената да остане без промяна.

"В газовото хранилище в Чирен има 377 млн. куб. метра и газ продължава да се нагнетява. Имаме уверение на външния ни доставчик на газ за осигуряване на доставките за страната, но ако се приеме предложението за намаляване на цената на газа, няма да сме в състояние да нагнетим в пълен капацитет газ в хранилището",
посочи експертът от "Булгаргаз".

Според него нагнетеното количество ще е с между 60 и 90 млн. куб. метра по-малко, ако цената на газа бъде намалена.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев каза, че възраженията на дружеството ще бъдат разгледани и комисията ще вземе решение на закрито заседание на 30 юни.

В отговор на въпрос дали в последните седмици "Булгаргаз" като дъщерно дружество на БЕХ е теглило свои средства от КТБ, Петров каза, че това не се е случило.

"Не сме изтеглили суми от КТБ в рамките на миналата седмица, изпълняваме стриктно законовите изисквания за това не повече от 25% от средствата на дружеството да са в една банка", посочи Петров.