Растящото недоверие към еврото по време на дълговата криза в Европа оказа силен натиск и доведе до политическо решение за връщане на златните резерви в германските трезори. Общата стойност на германското злато е около 141 млрд. долара като обемът му се изчислява на около 3 387 тона.

Страната има втория по големина златен резерв в света след този на САЩ. Така Германия реши да си прибере общо 674 тона тона злато от Ню Йорк и Париж до 2012 г. Реално обаче бяха прехвърлени около 69 тона, преди операцията да бъда преустановена.

Сега, след политическите промени в коалицията на канцлера Ангела Меркел, правителството прецени, че съхранението на половината от златните резерви на Германия в чужбина остава удачно.

Прекратяването на дебата по репатрирането на германското злато от САЩ премахва и потенциалното напрежение в отношенията между Берлин и Вашингтон. Като пазител на златния резерв централната банка на Германия, Deutsche Bundesbank, е задължена да осигури сигурността му.

От банката коментират, че е разумно част от резерва да се държи извън страната, тъй като може да се обмени по-лесно за чуждестранна валута при криза в Европа.