То бе взето изненадващо и в последния момент миналата седмица, като бе прокарано от депутатите от БСП Георги Кадиев и Георги Анастасов и бе подкрепено от депутати от всички политически сили. Самият Гечев е гласувал против промените за т. нар. таван на лихвите, съобщи той пред Нова телевизия.

Годишният процент на разходите (ГПР) не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с Постановление на МС, прие миналата седмица парламентът по предложение на Георги Кадиев.
Той се формира от основен лихвен процент плюс 10% наказателна лихва или общо 10.1% към днешна дата. Пет пъти увеличение на този процент е 50.5%.

Преди дни финансистът Кольо Парамов обяви, че фирмите за бързи кредити са отделили 6 млн. лв., които да стимулират депутатите да премахнат тавана на лихвите.

Гечев разкритикува и идеята законът да обхване и вече подписани договори, т.е. да влезе в сила със стара дата. Според да се преподпишат 3 млн. договора за потребителски кредити е невъзможно.

"Надявам се законът да бъде приет най-късно в сряда (9 април) или четвъртък (10 април)", коментира той.

В проекта няма законова възможност да се вкарва задължително условие за предоговаряне. Но всеки потребител може да погледне договора си и ако там няма изрична клауза, че ще плаща наказателна лихва при предсрочно връщане на заем, може да отиде в друга банка. По статистика това са около една трета от договорите, каза Гечев.

Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира вчера натиска на фирмите за бързи кредити да бъде прегласуван тавана на лихвите.

„Имало е работни групи, участвали са, правили са срещи. Една от тези фирми се беше срещнала с Бойко Борисов и ГЕРБ, на следващия ден след гласуването, с цел да се върне новия закон назад. Най-вероятно такива фирми за бързи кредити ще се срещнат и с други. Решението ни обаче не е партийно". Това каза Георги Кадиев вчера пред Кеворк Кеворкян.