Той призова Конгреса да действа незабавно за възобновяване на работата на правителствените служби, информира ДПА, цитирана от БТА.

Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лошо ще бъде и няма смисъл, посочи Обама при посещение в строителна компания край Вашингтон. Американският народ е избрал представителите си да правят живота им по-лесен, а не по-труден, допълни той. Президентът отбеляза, че има само един начин за излизане от положението и призова депутатите да гласуват, да спрат този фарс и да прекратят затварянето на правителствените служби незабавно.

Обама предупреди също така, че дебатът за финансирането на правителството ще бъде последван от един още по-важен дебат за вдигането на тавана на дълга, което може да бъде много по-лошо за икономиката.

"Ако ние се провалим, всички ще се провалят", заяви Обама, цитиран от ДПА.

Целият свят ще има проблеми, допълни той и обвини републиканците в Конгреса за спирането на дейността на правителствените служби, като посочи, че безизходното положение с бюджета е предизвикано от тяхната "обсесия" да спънат неговата реформа на здравната система и от влиянието на консерваторите, подкрепяни от Чаената партия, върху партийните лидери, информира Ройтерс.

По думите на Обама председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, който е републиканец, пречи да се гласува законът за финансирането на правителствените служби, тъй като не иска да разгневи "екстремистите" в партията си, информира Асошиейтед прес.

В началото на седмицата Белият дом и републиканската опозиция в Конгреса на САЩ не успяха да постигнат компромис по въпроса за финансирането на правителството и във връзка с това не бе приет бюджет за новата финансова 2014 година. Сега много американски правителствени учреждения са принудени да прекратят работа.

В принудителен отпуск са пуснати 800 000 от общо 2,1 милиона служители, спряно е приемането на заявки за изплащане на социални плащания, спряна е държавната подкрепа за ипотечното кредитиране и заемите за малкия бизнес, затворени са националните паркове и музеи.