"Тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) са затегнали изискванията си, увеличавайки размера на бюджетните съкращения и вдигането на данъците до 1,2 милиарда евро, предаде БТА. Преди четири месеца, когато започнаха преговорите, ставаше дума за необходимостта от икономии на стойност 975 милиона евро.

Държавният телевизионен канал Си Уай Би Си съобщи, че по същество условията на "тройката" са останали непроменени въпреки опитите на правителството да убеди кредиторите да вземат предвид местната ситуация и да смекчат своите искания. Те, както и преди, намират за необходимо да бъде отменена 13-ата заплата на държавните служители, да бъдат приватизирани печелившите държавни предприятия, да бъде спряна държавната подкрепа за фонда за социално застраховане и да се реформира системата за индексация на заплатите в съответствие с разходите за живот.

"Тройката" трябваше да завърши сегашното си посещение в Кипър утре, но бе съобщено, че представителите на международните кредитори ще останат на острова до средата на идната седмица, за да се опитат да постигнат съгласие с кипърската страна по своите предложения.