Коментарът идва след като вчера бюджетната комисия одобри на първо четене оспорваната промяна, предвиждаща 10% данък върху лихвите.

Той отрече, че доходът от лихвите подлежи на годишно изравняване и трябва да се вписва в данъчната декларация, което предположи вчера председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
"Предложеният текст би могъл да се третира двусмислено, но между първо и второ четене той ще бъде променен така, че да стане абсолютно ясно, че сумите от лихвите не трябва да се вписват в данъчната декларация", коментира финансовият министър.

Няма да има двойно облагане, заяви още той. „Ще дам пример. Ако заплатата на един работещ се плаща по банков път, тя влиза в разплащателна сметка. Тъй като вече по нея са платени социални осигуровки, то тя не следва да се облага допълнително. Така че лихвите по тази сметка няма да се облагат. Към тази сметка може да има дебитна карта – плащанията по нея също не се облагат. От такива сметки много граждани плащат комуналните си услуги – там също няма да се облагат лихвите”, каза Симеон Дянков.

Вицепремиерът повтори, че ще се облагат само парите по срочни депозити. Това са сметки, каквито имат около една четвърт от гражданите. „Те обикновено започват от около 1000 – 2000 лв. и са срочни – за шест месеца, една или две години. Парите там се замразяват за определен период, без право на ползване от гражданите. След края на този период се получава по-голяма лихва. Тъй като това е нов доход, той ще се облага”, обясни Дянков.