Това коментира председателят на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев, цитиран от Дарик. Според него възможно е и да не се облага цялата печалба, а да се приспадат направените от играчите разходи по време на залаганията.

Идеята за облагане на печалбите от хазарт бе представена от финансовия министър Дянков в събота. Освен хазарта министърът предложи да се обложат и нетните печалби на фондовата борса.

По думите на Кръстев филтрирането на нелегалните сайтове за залагания най-вероятно ще започне от март следващата година. В момента българските играчи имат възможност да залагат в хиляди сайтове, като много от тях са преведени на български. От декември реално би трябвало да стартира процесът по лицензиране на онлайн операторите, допълни Кръстев. Досега две малтийски компании са подали документи за лицензиране. Разглеждането им обаче изисква приемането и на подзаконовата нормативна уредба, което ще стане най-късно до края на ноември. Ние също така сме склонни да дадем разумна отсрочка, за да видим кои оператори искат да получат лиценз. Така от началото на март може да започне да действа черният списък, каза още председателят на ДКХ.

Завишените данъци, намалелите приходи, забраната за пушене и липсата на финансиране оказват влияние върху индустрията в последните години, обясни Ангел Ирибозов, председател на Българската игрална асоциация. Според него облагането на целите суми от печалби ще е убийствено за индустрията и може да накара играчите да предпочетат оператори от сивия сектор.

Редно е законодателят в България да помисли за стимулиране на игралната индустрия. Например в казината и игралните зали да се направи изключение за забраната за тютюнопушене, коментира Робърт Стокър, председател на Комитета по игрално право в САЩ. В някои щати, където беше въведена подобна забрана, казино индустрията загуби 10% от своите приходи, допълни Стокър.