"Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно", каза депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров, цитиран от „Фокус”.
Според него възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.

„В криза не се въвеждат нови данъци. Завоят наляво, за който аз се притеснявах, и за който говорих, се случва – повишаване на осигурителните прагове, повишаване на минималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест и ще увеличат сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема”, коментира икономистът.

„България се противопостави на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, което е нещо подобно. Изведнъж обаче, когато им потрябваха пари, изоставиха всичките си аргументи. Това е една доста непоследователна политика на правителството”, каза още Димитров. По думите му това решение показва, че управляващите са чули аргументите на сините, че бюджетът е нестабилен и „панически са търсили допълнителен приходоизточник”. 

"Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани", обяви и депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той заяви, че стои въпросът  дали трябва да се облагат спестявания, защото ако това са доходи от труд, те веднъж вече са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане. Вторият въпрос, според депутата, е дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък – крайно непопулярна мярка.

„Аз си мисля, че това предложение вероятно ще отпадне между първо и второ четене", каза още Адемов. Според него, ако се стигне до ситуация, в която да има ефект на доминото и българските граждани да започнат да теглят пари от банките, тогава банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание.

Предложението на кабинета е нездравословна мярка, каза пък депутатът от БСП и бивш икономически министър Петър Димитров. „Ако не заради друго, то по тази причина ще намалят депозитите в банките, тоест допълнително ще влошим състоянието в икономиката”, коментира той.
Според него това решение е поради липса на пари в хазната. Димитров заяви, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. "Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи", обясни той.

"Трябва да се внимава дали си заслужава да се жертва доверието и стабилността на банките в името на стотина милиона лева, които могат да се получат например от събрани мита", каза и проф. Милети Младенов, преподавател в УНСС. "Това е доход, който може да се облага с данъци, въпросът е за последиците от подобно нещо. Парите евентуално могат да „избягат” другаде, където няма такъв данък. У нас преобладават дребните вложители и въпросът трябва да се погледне и от тази страна", добави той.

По думите му въпросът има и сериозна техническа страна и това едва ли ще стане в следващата година.
"Над 12 милиона са сметките на физическите лица. Какъв е мотивът на хората да тръгнат да търсят такива справки за 2012 г? Как ще се контролира това? Би било нормално, ако се въвежда такъв данък, който е много различен, революционно нов за българина, да се каже – за 2013 година ще се събере данък върху лихвите, моля имайте предвид това, когато правите депозити. Много се съмнявам, че това може да стане и да се получат тези приходи като приходи на бюджет 2013 година", обоснова се Младенов.

"В нито един данък няма нищо положително", заяви пък икономистът от "Индъстри Уоч" Георги Стоев. "Колегите от Министерството на финансите да аргументират предложението си. Този, който предлага идеи, трябва да ги защитава, а не всички които сме против тях да аргументираме защо сме против. Цялата логика на обществения дебат се обръща", каза той.

Позицията на БНБ
Българската народна банка не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. Това обяви централната банка на сайта си.
Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система, призовава тя. БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло.