Двете страни преговарят по пакет от нови мерки за икономии, които Атина трябва да реализира в следващите две години, за да получи в замяна следващия транш от 31,5 млрд. евро, припомня БТА.
Финансовият министър Янис Стурнарас заяви, че към тази сума трябва да бъдат прибавени и още пет милиарда евро. Според него това е сумата, която е била предвидена да се предостави през септември.
Наблюдатели в Атина очакват следващите седем дни да са особено "горещи" за кабинета Самарас, тъй като до срещата на върха на ЕС на 18 октомври от управляващата коалиция се изисква да финализира преговорите с Тройката по пакета от мерки и да задвижи над 89 висящи структурни реформи, договорени още през март с кредиторите. Това е условието, което те поставят за изплащането на транша.
Правителството предложи пакет от мерки, чийто размер за момента варира между 13,5 и 13,8 млрд. евро. Някои вестници твърдят, че по него двете страни са близо до споразумение, тъй като им оставало да договорят мерки за около един милиард евро.
Сред въпросните 89 висящи реформи обаче има доста такива, които се очаква да предизвикат нова ескалация на напрежението, като например, либерализирането на затворените професии, орязването на т. нар. специални заплати, давани на висши държавни чиновници, като магистрати, преподаватели, лекари, промените в трудовите отношения /въвеждането със закон на минимална заплата/, мерки за ограничаване на разходите за лекарства и промените в данъчната система.
Атина и Тройката не можаха да стигнат до споразумение преди срещата на Еврогрупата в началото на седмицата, както искаше гръцката страна. На нея финансовите министри от еврозоната дадоха срок до 18 октомври на Гърция, за да засвидетелства решимостта си да приложи обещаните реформи в замяна на помощ от международните си кредитори.
Гърция очаква деблокиране на транш от 31.5 млрд. евро от втория спасителен пакет международна помощ, възлизаща на 130 млрд. евро. Изплащането на поредния транш беше блокирано през юни от кредиторите на Гърция в очакване на приемането на нови мерки за бюджетни икономии. Исканите от Атина мерки за затягане на коланите са нужни, за да може гръцкият бюджет да се задържи в рамките, определени от ЕС и МВФ в последния пакет финансова помощ за страната, който трябва да я спаси от банкрут.
Преди новия кръг преговори представителите на Тройката все още изказваха съмнения, че мерки на стойност около два милиарда евро от новия план ще бъдат реално изпълнени. Кредиторите не са съгласни и с предложените съкращения на някои разходи, както и с плановете за уволнения. Те настояват вместо това управляващата коалиция да се договори за още икономии в заплатите и пенсиите.