Европейският съюз планира да вземе мерки, за да намали бъдещите опити за манипулиране на пазарни индекси след скандала с междубанковата лихва Либор (Libor), пише днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА и БТА.

Британската служба за борба с финансовите измами (Serious Fraud Office - SFO) официално започна наказателно разследване за манипулирането на ключовите банкови лихви, заради което трима ръководители на британската банка Барклис (Barclays) бяха принудени да подадат оставка.

Барклис беше първата от над 20 банки, която беше глобена - с 290 милиона британски лири (451,6 милиона долара) заради опити да фалшифицира референтната за лондонския пазар междубанковата лихва Либор (Libor), която се отразява на лихвите по кредитите и ипотеките. Скандалът може да засегне още банки, тъй като разследвания се водят на няколко континента.

Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние заяви пред изданието, че ще прегледа сегашните правила, за да затвори потенциални "вратички" и да предложи наказателни санкции. Барние определи този вид манипулация като "предателство" с възможни "системни последици", посочва "Файненшъл таймс".

"Никога не съм вярвал в саморегулацията за доброто на обществото", отбелязва еврокомисарят. Въпреки че прегледът ще отнеме месеци, Барние ще постави въпроса за промени в директивата и регламента за пазарни злоупотреби, допълва вестникът.