Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Колосалната сума изтекла от Русия през 2011 -  2014 г. като част от сложна операция, кръстена "Руска пералня" (или "Глобална пералня") според документи, огласени неотдавна от "Проект за разследвания на организираната престъпност и корупцията" (с англ. съкращение OCCRP).

В нея участвали близо 500 души, включително бизнесмени и престъпници, подозира се и участие на руската разузнавателна служба ФСС (Федерална служба за сигурност).

Започнати са разследвания срещу 16 молдовски съдии, един от които се укрива, както и срещу множество съдии-изпълнители, заяви Мария Виеру, говорителка на молдовската прокуратура.

В "престъпна небрежност" са обвинени и служители на няколко молдовски банки, заподозрени в участие в изпирането на руските авоари, добави тя.

Обвиняват Русия, че не съдейства

Кишинев обвинява руските власти, че не сътрудничат достатъчно бързо на следователите, занимаващи се със случая и ги тормозят, когато преминат руската граница.

В началото на месеца Молдова изпрати протестна нота и призова руския посланик заради "тормоза, на който са били подложени в Русия чиновници, депутати, политици и членове на силите за сигурност", припомня АФП.

Отношението към тях се е влошило, след като е напреднало разследването за изпраните милиарди, заявиха и от молдовския парламент.

В понеделник руският опозиционен вестник "Новая газета" разкри подробности за схемата. Според него парите били отклонявани от руски предприятия чрез фиктивни заеми между фиктивни фирми, със съучастието на корумпирани молдовски съдии.

Изпраните суми се депозирали в сметки в Молдова. Те били използвани за луксозни покупки, или се прехвърляли в чужбина, включително с помощта на латвийска банка и други фиктивни фирми.

Според OCCRP отклонените суми се връщали в крайна сметка в джобовете на руски бизнесмени, често свързани с държавата с договори за стотици милиони долари.