Тези и други въпроси ще бъдат засегнати на теоретичния семинар „Как се строи куполна къща“, който ще се проведе 18 и 19 юни в София, зала Ерато.

Като продължение на събитието на 25 и 26 юни ще бъде изградена куполна къща в природно училище „Творилци”, което се намира близо до Благоевград. Лектор на събитието ще бъде Вадим Иевлев, специалист с над 60 построени геокуполни къщи, който е готов да даде знанието, как се организира цялото строителство и практичен опит в тази област. Той е завършил в Русия специализиран курс за строителство на куполни къщи и от тогава е провел 10 семинара по темата.

Автор е и на книга за строителството на куполни къщи, която предстои да бъде преведена на български език и пусната за свободен достъп в интернет, както и в платена хартиена версия.

Целта на семинара ще бъде хората да преживеят целия процес и да превърнат един обем дъски в куполна конструкция, чрез собствени сили, за да усвоят процеса освен ментално и чрез преживяване. Обучението е насочено към архитекти, конструктори, строители, както и към всеки, желаещ да си построи такава къща за себе си.

„Изграждането на куполна къща е достъпно и осъществимо начинание, което може да позволи на всеки от нас да се сдобие с едно енергийно – ефективно и независимо жилище, в хармония с околната среда“ - заяви по повод на предстоящия семинар неговият организатор Сергей Иванов. Той планира също да създаде филм за изграждането на куполни къщи, който да пусне впоследствие за свободен достъп в интернет.

Геодезичният купол е конструкция от сакралната геометрия. Създадена и патентован архитекта Ричард Букминстер Фуллер, геокуполната къща въплъщава в себе си всички критерии, които Учителя Петър Дънов изброява за качества на хигиеничната здравословна къща. Той е екологичен, лек, обтекаем, много по-устойчив на земетресения, бързо изпълняващ се, лесно скалируем, с по-голяма площ дори и на един етаж, ефективен – с минимум материали се огражда максимум пространство, с възможност лесно да бъде изпълнен от естествени материали, поддържащи живота, даващи по-добра изолация и позволяващи на сградата да диша.

Повече информация за семинара е достъпна на адрес:
https://web.facebook.com/events/248363785521922/