През последната 1 година интересът от страна на потребители и търговци към алтернативните системи за разплащания се засилва, в резултат на драстичното увеличение на таксите, които банките в България начисляват за основни операции. Голяма част от потребителите се доверяват все по-често на алтернативните дигитални портфейли, за голяма част от своите разплащания, именно защото ги определят като по-удобни, по-сигурни и най-важното - по-евтини.

Една от удобните и предпочитани алтернативи за потребители и търговци е дигиталният портфейл на Settle. Изтеглянето, използването и изпращането на парични средства през мобилното приложения са напълно безплатни и незабавни. Транзакциите чрез Settle биват осъществени в рамките на не повече от минута и не представляват абсолютно никакъв разход за потребителите на услугата. Това важи и за нареждането на преводи от приложението към IBAN сметка в традиционна банка.

"Стремим се да имаме максимално опростен подход, който да е ясен за всички наши потребители - без такса за откриване на сметка, без такса за нейната поддръжка, без такса за прехвърлянето на средства от един потребител към друг и без такса за пазаруване през Settle. Основните ни приходи се генерират от партньорствата ни с различни търговци, които осъществяват продажби през нашата платежна система. За мен това са много по-справедливи отношения между участниците във финансовите операции", споделя Детелина Момчева, икономически директор в България на норвежкото мобилно приложение за разплащане Settle.

снимка: Settle Bulgaria

По данни да Българската народна банка, таксите на банките са се увеличили с цели 20% само за последната една година. Нетните приходи на българските банки от такси и комисиони за 2021 г. са възлизали на рекордните 1,24 млрд. лв. Сумата е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано, а в процентно изражение увеличението възлиза на 19,5%. За сравнение, другият основен доход на банките - нетните приходи от лихви - се увеличава на годишна база с едва 4%.

Една от основните причини за това драстично увеличение на таксите се в крие в това, че банките се стремят да стимулират потребителите да използват по-често електронното банкиране. За сравнение, таксите по онлайн банкирането са чувствително по-ниски - средно около 1.00 лв. за превод в друга банка и около 0.50 ст. за превод към сметка в същата банка.

Таксите, които банките начисляват са драстично по-високи в сравнение с минималните такси, които предоставят от сектора на финтех компаниите. Даниел Дьодерлайн, основател и изпълнителен директор на Settle Group споделя, че според него "Да плащаш по 1 лев на банков превод онлайн е като да плащаш за всеки един имейл или за всяко едно съобщение, което изпращаме от произволно приложение за комуникация от смартфона си".

Имайки предвид тези резултати, прогнозите ни сочат, че търсенето на алтернативи на банковите сметки ще продължи да се засилва и през следващите години, а бъдещето на банките и завръщането на потребителите към техните услуги остава неясно.

* съдържание на Settle Bulgaria