Всяка нова година се посреща от повечето хора с радост и надежда, с очаквания тя да е по-успешна от предходната такава и да донесе много успехи и хубави моменти.

Трябва да знаеш обаче, че това как ще протече идната година до голяма степен от действията и нагласите, които имаш. Това важи с пълна сила, когато говорим за финансовото ти благополучие.

Преходът към новата година е добър повод да преосмислиш финансовите си грешки до момента, да направиш план и да изградиш нови навици. Ако направиш това, можеш да си осигуриш спокойствие и да подобриш финансовото си състояние. Какво обаче можеш да направиш? Продължи да четеш, за да разбереш.

5 финансови навика за новата година

Изготвяне на месечен бюджет

Бюджетирането е ключово за доброто финансово състояние. Ако все още не го правиш - не отлагай и започни от този месец. Месечният бюджет е изключително полезен инструмент, чрез който се планират приходи, разходи и адекватното разпределение на наличните средства.

От една страна, редовното му изготвяне ще те държи в течение за цялостното ти финансово състояние и ще ти показва най-добрите опции и възможности, които имаш в близко бъдеще. От друга страна, коректното му спазване ще подобри финансовата ти дисциплина, предпазвайки те от грешки и трудни ситуации.

Превръщане на спестяването в постоянна практика

Спестяването е друг навик, който е хубаво да усвоиш през тази година. Спестяванията са изключително важни, за да можеш да си осигуриш спокойстие и свобода. Добра идея е да заделиш "бели пари за черни дни".

В подобни ситуации хората най-често разчитат на бързи кредити или друг тип финансиране. Това също е опция да закрепиш бюджета, но наличието на заделени средства е по-добрата опция за дългосрочното ти финансово благополучие.

Наличието на спестявания е най-сигурното спасение при възникване на проблеми и извънредни ситуации. За да ги натрупаш обаче, е нужно да проявиш постоянство и спестяването да се превърне в почти автоматично действие за теб.

Ще се изненадаш колко добри резултати можеш да постигнеш, ако всеки месец отделяш сума пари (дори малка) за тази цел.

Контролиране на емоционалните покупки

Емоционалните покупки могат да бъдат препъни камък за тези, които искат да подобрят финансовото си състояние. Старай се да не правиш импулсивни разходи.

Една полезна стратегия за целта е: когато купуваш нещо, което не е описано в месечния ти бюджет, отдели няколко минути, за да прецениш дали наистина ти е нужно.

През това време си отговори на въпроса дали наистина имаш нужда от подобен продукт преди влизането си в съответния търговски обект. Ако отговорът е отрицателен, то най-добре да оставиш артикула обратно на рафта и да излезеш от магазина.

Сравняване на цените

Независимо дали пазаруваш във физически магазин или онлайн, винаги прави сравнение на цените на различните продукти. Потърси варианти на един продукт или проследи цените при други търговци. Отдели си известно време, за да направиш необходимото проучване.

Създай това като навик и неминуемо ще успееш да спестиш пари. Стремежът към реализиране на максимално изгодни за теб покупки ще ти помогне да си спестиш множество излишни разходи и да насочиш наличните си пари към по-важни аспекти от твоето ежедневие.

Повишаване на финансовата грамотност

Не на последно място, един от финансовите навици, който със сигурност ще ти служи в живота е да се стремиш да подобряваш своята финансова грамотност. Не е нужно да го правиш на курс - достатъчно е на път за работа да прочетеш някоя друга статия или да изгледаш полезен видео

Дори отделянето на 1 или 2 часа седмично за финансово ограмотяване ще ти свърши отлична работа в дългосрочен план. По-доброто разбиране и представа за същността и механизмите на света на парите е стъпка напред към вземане на по-мъдри, аргументирани и изгодни за теб решения във финансов план.

Нова година - ново начало. Започни годината ефективно и се постарай да усвоиш поне част от изброените по-горе полезни навици, за да имаш по-голям шанс да подобриш състоянието на личните си финанси.

Публикацията съдържа продуктово позициониране