Застрахователните компании са уведомили операторите на кораби, плаващи до руските пристанища в Черно море, че ще увеличат допълнителните плащания, известни като "премии за военни рискове", съобщават четирима търговци, цитирани от Ройтерс и БТА.

Тези премии бяха въведени като добавка към основната застраховка за танкери след началото на руската инвазия в Украйна през миналата година.

Военните действия в руската и украинската акватория на Черно море се разшириха, след като преди месец Русия излезе от сделката за износ на украинско зърно по сигурен коридор през морето.

Руски ракети и дронове редовно атакуват украинските пристанища през последните седмици. Засега руските петролни терминали в Черно море не са засегнати, но рисковете растат, казват търговци.

Премията се повишава от сегашния 1 процент от цената на товара до 1,2-1,25 на сто. Това означава, че всяко пътуване на танкер от вида "Суецмакс", който може да пренася между 120 000 и 200 000 тона петрол, вече ще струва с около 200 000 долара повече, ако например корабът пътува от Русия до Индия.

Повишението ще засегне най-вече руските товари, докато премията върху петрола, идващ от Казахстан остава 1 на сто.

"Петролът с руски произход се счита за по-рисков, макар и сегашната ситуация в Черно море да дава основание на застрахователите да вдигнат цените на всички оператори, плаващи до руските черноморски пристанища", посочва един търговец.

Петролът, товарен на пристанището в Новоросийск и на терминала на Каспийския петролен консорциум, съставлява около 2 на сто от глобалните доставки, или около 4 милиона тона годишно.