Три танкера, натоварени с газ пропан-бутан, са преминали между 12 и 14 април под Кримския мост, който свързва територията на Руската федерация с анексирания полуостров Крим и са продължили по своите планирани дестинации. Това показват данните на системата за проследяване на движението на кораби, управлявана от консултантската компания "Рефинитив" (Refinitiv), предаде Ройтерс.

Танкерите-газовози са очаквали разрешение да преминат в продължение на 4 месеца. Движението им под съоръжението беше блокирано от съображения за сигурност, обявиха през миналия месец представители на компании, участващи в търговията с втечнен газ.

Разрешението да преминат може да означава, че руските власти се готвят да възобновят износа на втечнен природен газ (LPG) през терминала, изграден в района на руското пристанище Темрюк на Азовско море, отбелязват два източника на Ройтерс от сектора на търговията с втечнен газ.

Руските власти не са отговорили на молбата на агенцията за коментар по темата.

Обикновено танкерите-газовози достигат за най-много седмица от Темрюк до Бургас или до румънските пристанища Мидия и Мангалия, пише Ройтерс.

Кримският мост беше частично разрушен при експлозия в началото на октомври 2022 г. и впоследствие беше възстановен. Руските власти обвиниха Украйна за атаката. Управляващите в Киев отричат участие в нея.