Не трябва да спираме повече вноса на украинско зърно, а трябва да насочим нашите усилия към специфичните проблеми на производителите. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

"Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е в трудна ситуация, защото очевидно има сблъсък на интереси, който много ясно беше илюстриран при срещите му, от една страна с производителите на слънчоглед, а от друга - с производителите на олио, които имаха съвсем противоположни изисквания.

Ясно е, че има различни интереси. Много е важно решението, което се вземе, да отчита основните приоритети за държавата и за правителството", подчерта премиерът, цитиран от БТА.

Самият Вътев каза по-рано по bTV, че откакто е започнала войната в Украйна, "нищо не е същото". Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделски стопани са в критично състояние. "Те нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки", каза Вътев.

Решението за отмяна на забраната ще предизвика тежки протести и това трябва да бъде оценено много внимателно. България е максимално съпричастна, но все пак ние имаме собствено производство и производители, чиито интереси трябва да бъдат защитени, каза Вътев пред заседанието на правителството.

Както  се разбра от изявление на финансовия министър Асен Василев кабинетът е одобрил анулиране на ограниченията за внос от Украйна.

"Нашите основни приоритети са да предпазим страната от увеличаването на инфлацията и да подкрепим ниските цени на храните. От тази гледна точка водещо трябва да бъде осигуряването на възможно по-ниски цени на земеделските продукти", каза още Николай Денков.

 

 

На въпрос от журналисти дали е готов на среща със зърнопроизводители, Денков заяви, че е готов да проведе обсъждане с тези, които имат реални проблеми, за да се потърси тяхното решение.

"Там, където има специфични проблеми, какъвто е проблемът с производителите на слънчоглед, трябва да се търси решение. Не да се вземат някакви общи решения, които засягат много други сфери на икономиката", каза още премиерът.

В началото на заседанието на Министерския съвет днес премиерът подчерта, че правителството смята за правилно вносът на зърно от Украйна да бъде освободен. Според министъра на финансите Асен Василев решението на служебния кабинет за забрана на внос на украинско зърно накара целия български народ да плаща по-скъп хляб.