Незаконният, недеклариран и нерегулиран риболов в определени райони на югозападната част на Индийския океан води до загуби в размер на над 142 милиона долара всяка година, съобщи ДПА, позовавайки се на нов доклад на екологичната организация Световен фонд за защита на дивата природа (WWF).

Африканските страни като Кения, Мадагаскар, Мозамбик, Южна Африка и Танзания по-специално търпят огромни икономически загуби от незаконния и нерегулиран улов на скариди и риба тон, се казва в доклада на организацията.

"До 142,8 милиона долара потенциален доход се губи от региона всяка година в резултат на комбинирани потенциални незаконни, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности, свързани с тези два вида", посочват от фонда.

Между 2015 г. и 2021 г. почти половината (48,7 процента) от риболовните дейности на риба тон и над една четвърт (26,4 процента) от риболовните дейности на скариди в региона са потенциално незаконни или нерегулирани.

Индийският океан е втората по големина зона за риболов на риба тон в света след Западния Пасифик, според екологичната организация.

Тъй като държавите членки на Европейския съюз са едни от основните търговски партньори на региона за риба тон и скариди, блокът трябва да настоява за устойчиви риболовни практики и прозрачни вериги за доставки за продукти, предназначени за европейските пазари, посочиха авторите.

"Страните от ЕС са едни от ключовите пазарни държави за морски продукти, изнасяни от този регион, което означава, че ЕС има задължението да гарантира, че това, което внася, не е свързано с незаконен риболов", коментира Антония Льороа, ръководител на океанската политика в европейския политически офис на WWF.

По думите ѝ това важи особено за скаридите, където разпоредбите за проследяване почти не съществуват, както и за практиките на собствените флотилии за риба тон в ЕС, които трябва да бъдат ефективно наблюдавани, за да поддържат ценностите на устойчивия риболов, проповядван у дома. "Незаконните риболовни дейности не могат да продължат да лишават региона от икономически възможности и застрашават прехраната на хиляди", предупреди Льороа.

Прекомерният улов не само оказва натиск върху популациите от риба и морски дарове. Незаконният риболов също застрашава бъдещето на индустрията и хранителните вериги на океана.

"Всички нации трябва да се обединят, за да сложат край на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов и да осигурят прозрачност и проследимост във веригите за доставка на морски дарове, навлизащи на европейските пазари", подчерта Умаир Шахид, мениджър на WWF за рибата тон в Индийския океан.