Страните членки на Световната търговска организация (СТО) постигнаха редица споразумения и ангажименти, целящи да ограничат прекомерния риболов, да увеличат производството на ваксини срещу COVID-19 в развиващия се свят и да предприемат реформи в търговската организация с 27-годишна история, която отново стъпи на краката си през последните години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След две безсънни нощи на тежки преговори генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала закри първата министерска конференция на организацията от четири години и половина и "разтръби" за подновено сътрудничество във време, в което светът се сблъсква с кризи като все по-голямата хранителна несигурност, войната в Украйна и пандемията, отнела милиони човешки животи.

Правилата на СТО са такива - всички решения да се вземат с консенсус, като всеки отделен член може да упражни правото си на вето.

Пакетните споразумения, които постигнахте, ще променят животите на хората по света, каза Оконджо-Ивеала, която оглави СТО преди 15 месеца. Резултатите са доказателство, че СТО в действителност е способна да реагира на извънредните ситуации на нашето време, добави тя.

Сделката за риболова

Сред основните постижения на 164-те страни членки на СТО е споразумение за намаляване на субсидиите за риболова. Смята се обаче, че то не постига напълно първоначалните амбиции за забрана на незаконния, неоповестения и нерегулиран риболов, както и забраната за прекомерния риболов в световните океани.

Оконджо-Ивеала заяви, че споразумението е първата значителна стъпка, за да се ограничат правителствените субсидии и свръхкапацитета - твърде много оператори има в риболовната промишленост.

Членките на СТО за първи път сключиха споразумение, което е екологично устойчиво в основата си, отбеляза Оконджо-Ивеала. Става дума за препитанието на 260 милиона души, които зависят пряко или непряко от риболова в морски води, добави тя.

Сделката е "повратна точка в справянето с един от ключовите двигатели на глобалния прекомерен риболов", каза Изабел Джарет, мениджър на кампанията на The Pew Charitable Trusts за намаляване на субсидиите за риболов, цитирана от Ройтерс.

На един етап от преговорите споразумението бе под въпрос след серия искания от Индия, която смята себе си за шампион на бедните фермери и рибари, както и на развиващите се страни, но изход бе намерен.

Сделката за ваксините

По-противоречиво е споразумението за неясния план за отказ от защита на интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19, което според лобистките групи ще нанесе повече щети, отколкото ползи.

Сделката е за частичен отказ от права, за да се позволи на развиващите се страни да произвеждат и изнасят ваксини срещу COVID-19, разделя СТО от близо две години, но най-накрая мина.

Споразумението доведе до ожесточени критики от неправителствени организации, които смятат, че малкото разширяване на изключенията в правилата на СТО е твърде тясно, тъй като не включва терапиите и диагностиката.

"Просто казано, това е технократична измислица, насочена към спасяване на репутация, а не на животи", каза Макс Лоусън, съпредседател на Народния алианс за ваксини, цитиран от Ройтерс.

Организацията "Лекари без граници" нарече постигнатото унищожителен провал за здравето на хората по света, тъй като не е отговорило на по-ранните призиви за включване на други инструменти за борба срещу коронавируса като лечение и тестове.

Сделката за храните

Министерската конференция се споразумя и да вдигне ограниченията за износ, които тежаха върху Световната продоволствена програма на ООН, която се опитва да компенсира влиянието на покачващите се цени на хранителните стоки и последиците от войната в Украйна върху доставките на пшеница и други основни стоки.