Съветът на ЕС ще обсъди в петък, 30 септември, на второ извънредно заседание за септември мерките за овладяване на енергийната криза, съобщи БТА от Брюксел.

Предвижда се министрите да обсъдят предложения за овладяване на високите цени на руския газ, като председателстващата Съвета на ЕС Чехия е подготвила преглед на възможностите за въвеждане на таван на цената.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова за въвеждането на максимална стойност. "Смятам, че трябва да наложим таван на цената на руския газ, при това на ниво, което все още я прави привлекателна за тях, за да продължат да изнасят за Европа", посочи Симсон, цитирана от Ройтерс.

Според Симсон, ЕС е готов да наложи отделен таван на газа, ползван за производство на електричество, както и да преговаря с доставчиците за по-ниски цени, след което при липса на съгласие да налага таван.

Предвижда се министрите да се произнесат по предложенията на Европейската комисия за ограничаване на потреблението на ток, както и за насочване на свърхпечалбите на производителите на енергия към обезщетяване на най-засегнатите домакинства и производства, според дневния ред на предстоящото заседание.

ЕК предложи по-рано този месец държавите от ЕС да ограничат потреблението на ток с 10 на сто, както и с 5 процента в най-натоварените часове.

Очаква се мерките, предложени от ЕК по отношение на потреблението на ток и обезщетенията, да бъдат одобрени в следващите дни.

Предвижда се решенията да бъдат приети преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС, насрочено за 7 октомври в Прага.

Съветът на ЕС ще обсъди също така и пробивите в газопровода "Северен поток" и ще се запознае с информация от Дания, Германия и Швеция. 

Европейските компании засилват сигурността около съоръженията и цените на енергията отново се покачват.  Предполагаемият саботаж на два газопровода в Балтийско море, доставящи природен газ от Русия, показа уязвимостта на европейската енергийна инфраструктура и накара ЕС да предупреди за възможен отговор, отбеляза Асошиейтед прес.