Все повече руснаци са принудени, макар и неохотно, да купуват коли, произведени от китайски компании и предлагани на високи цени, тъй като повечето западни автомобилни производители напуснаха страната след военната инвазия в Украйна, пише Ройтерс, цитирана от БТА. Отново цитирано от Ройтерс проучване на руски експерти показва, че средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващо се неравенство през идните години.

Китайският избор

Китайските марки "Хавал" (Haval), "Чери" (Chery) и "Джийли" (Geely) в момента съставляват почти 40 на сто от всички нови автомобили, продадени в Русия, по данни на консултантските компании "Аутостат" (Autostat) и Пе Пе Ка (PPK). През януари-февруари 2022 г. тези китайски модели са представлявали по-малко от 10 на сто от новите коли, закупени в Русия.

След напускането на автомобилни гиганти като "Рено" (Renault), "Нисан" (Nissan) и "Мерцедес" (Mercedes), китайските автомобилостроители навлизат все по-широко на руския пазар.

На този фон не са малко руснаците, които смятат, че качеството на някои китайски автомобили е по-ниско от това на западните им конкуренти, отбелязва Ройтерс.

Експертите от автомобилната индустрия смятат, че производителите на коли от Китай трябва да подобрят репутацията си, въпреки че пазарният им дял в Русия нараства.

Един от руските клиенти, които не е убеден изцяло в качествата на китайските автомобили, е 28-годишният Степан.

"През 2022 г. успях да си купя "Шкода" (Skoda). Ако искате моeто откровено мнение, разликата (спрямо китайските автомобили) е огромна", споделя той пред Ройтерс в Москва.

"Шкода Ауто" (Škoda Auto) е подразделение на германския концерн "Фолксваген груп" (Volkswagen Group).

Неравенството се изостря

Ограниченият потенциал за икономически растеж и западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради руската военна инвазия в Украйна, потискат перспективите за социално развитие в Русия, показват резултатите от изследване от допитване, проведено през 2022 г. Респонденти са експерти от икономически институции, от бизнес и обществени организации, като резултатите показват, че само комбинацията от растеж на икономиката в глобален мащаб и облекчаване на мерките срещу Русия може да доведе до нарастване на реалните доходи в страната и да ограничи бедността в нея.

Руската средна класа обаче ще бъде засегната в негативен план дори и да бъде снижен натискът на санкциите, е заключението на авторите на проучването. Най-оптимистичната им прогноза сочи, че през 2030 г. реалните доходи на руснаците ще се повишат само с 2 на сто спрямо нивата от 2021 г., а делът на бедните хора в Русия ще спадне до 10,0 на сто спрямо 11,18 на сто през годината преди началото на руската инвазия в Украйна. Броят на руснаците, които са част от средната класа в страната, обаче ще намалее, според най-оптимистичния сценарий, до между 14 на сто и 31 на сто от населението й през 2030 г.

В момента представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите на Руската федерация, отбелязват авторите на проучването, цитирани от Ройтерс.