По данни на Главната статистическа служба на Виетнам (ГССМ) износът на фотоапарати, видеокамери и части за тях е достигнал над 720 милиона долара през миналия месец, което на годишна база представлява увеличение от 75,6 процента, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА), цитирана от БТА.

Приходът от тази продуктова група е достигнал до над 2,5 милиарда долара през първото тримесечие на тази година, което представлява увеличение от 69,5 % спрямо същия период на миналата година.

Китай е най-големият вносител на виетнамски фотоапарати, видеокамери и части, отбелязвайки повече от 931,72 милиона долара приход за миналия месец. Това представлява рязко увеличение от 105 % спрямо същия период миналата година.

САЩ е вторият по големина виетнамски пазар с оборот от над 136 милиона долара през първите два месеца на годината. Южна Корея се нарежда на трето място с над 92,8 милиона долара, което представлява увеличение от 22,5 % спрямо същия период на миналата година.

Освен за трите основни пазара, посочени по-горе, Виетнам изнася и за китайския специален административен район Хонконг, Япония и Индия. Към края на първото тримесечие на тази година, въпросната продуктова категория е на второ място по ръст, отстъпвайки само на пластмасовите изделия.

През миналата година износът на фотоапарати, видеокамери и компоненти е донесъл за Виетнам над 7,6 милиарда долара приходи, което представлява увеличение от 19,5 % за същия период през миналата година. Това е третата продуктова група с най-висок темп на растеж след износа на плодове, зеленчуци и ориз.