Известен инвеститор на Уолстрийт, който досега залагаше срещу производителя на електромобили Тесла (Tesla), обяви късно снощи, че променя позицията си, благодарение на което акциите на компанията скочиха с 13 на сто, информира ДПА.

"Тесла разбива конкуренцията", написа Андрю Лефт от Ситрън рисърч (Citron Research) в паметна записка до инвеститорите.

Докато медиите, отразяващи новините около Тесла, насочват вниманието си върху ексцентричното, странно, понякога оскърбително поведение на главния й изпълнителен директор Илон Мъск, те пропускат да забележат истинската дестабилизация на автомобилния сектор, който в момента е доминиран от Тесла, посочва той.

Лефт бе отявлен критик на Тесла и през август дори започна дело срещу компанията и шефа й, обвинявайки го в манипулиране на фондовия пазар с туитовете, в който обяви намерение да извади акциите й от борсовата търговия.

Инвеститорът, който вчера посочи пред американски медии, че не се е отказал от делото, дълго време държеше къси позиции по акции на компанията, което на практика означава, че залагаше на поевтиняването им.

Ценните книжа на Тесла получиха допълнителен тласък и от съобщението, че компанията ще оповести резултатите си за третото тримесечие днес, което е значително по-рано от очакваното