За мен, като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, за да бъде защитен на първо място интересът на българските граждани. Това заяви от парламентарната трибуна в отговор на депутатски въпрос служебният заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Вицепремиерът каза, че подобна стъпка е предприела Сърбия, а темата е част от комуникацията на страната ни с Европейската комисия (ЕК), цитира думите му БТА.

Алексиев отбеляза, че дерогацията за суров петрол е дадена на България, за да може страната ни да задоволи нуждите на своите граждани. "Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво", обясни той.

"Санкционният регламент няма изрична забрана за износ на нефтопродукти с произход от руски суров петрол", смята Алексиев.

"Освен това количество дизелово гориво, необходимо за вътрешното потребление, се произвеждат и други деривати или съпътстващи продукти. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за износ, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще трябва да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще трябва да внася горива от други страни", предупреди Алексиев. И добави, че ако това се случи, то може да повлияе на цените на горивата в посока на тяхното увеличение.

Вицепремиерът увери, че всички разговори, които представители на служебния кабинет са провели с ръководството на "Лукойл" са били с намерението да се защитят интересите на българските граждани.

Отговорът на Христо Алексиев бе в рамките на парламентарния блиц контрол, след въпрос от народния представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев, който поиска информация за това докъде са стигнали разговорите на страната ни с ЕК по темата.

В отговор на друг въпрос - за приетия от Европейската комисия регламент за облагане на свръхпечалбите на енергийните производители, вицепремиерът Алексив каза, че нормативното основание за това е залегнало в промените на Закона за корпоративното подоходно облагане.

С получените приходи може се изработят мерки за компенсиране на най-уязвимите слоеве на населението и на бизнеса.