Венецуела очаква до края на годината да подпише лицензионни договори със заинтересовани компании за разработване на залежите й на природен газ, съобщи министърът на петрола Педро Телечеа. Страната се опитва да оползотвори огромните си запаси от изкопаеми горива на фона на наложените й от САЩ икономически санкции, посочва Ройтерс.

"Трябва да се превърнем в износител на газ", каза Телечеа по време на конференция в Каракас, добавяйки, че вече се правят първи стъпки в тази посока.

Според венецуелския министър преговорите с компаниите са напреднали, но те все още трябва да се съгласят с някои условия.

Конкретни имена на компании, с които Венецуела води преговорите, не бяха разкрити.

Енергийната компания "Шел" (Shell) може да експлоатира венецуелското газово находище "Драгон", ако правителството на президента Мадуро му позволи, казаха официални представители на Тринидад и Тобаго, в която "Шел" има производствени мощности.

Министър Телечеа заяви още, че този месец Венецуела произвежда по 831 000 барела суров петрол на ден, като се очаква добивът да достигне 1 милион барела на ден до края на годината.

Страната си е поставила за цел добив от 1,76 милиона барела на ден през 2024 г., добави той.