Президентите на Венецуела и на Колумбия реактивираха търговското споразумение, сключено между двете страни през 2011 г, но суспендирано в продължение на четири години след скъсване на двустранните връзки на фона на политически напрежения. Бразилия и САЩ също вече гледат на Венецуела с по-други очи. 

Президентът Николас Мадуро заяви, че се ангажира да установи обща икономическа зона със специфични търговски условия, след като подписа с колумбийския си колега Густаво Петро протокол в тази насока. Срещата между двамата се състоя на границата, между Уреня, в Западна Венецуела и Кукута, в Северна Колумбия.

Споразумението между двете страни установяваше митнически преференции и критерии за контрол на продуктите, които са предмет на стокообмена.

Венецуела и Колумбия подновиха отношенията си след идване на власт през август 2022 г. на Петро. Отношенията между двете страни бяха прекъснати през 2019 г., когато правителството на колумбийския лидер Иван Дуке призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Миналата година след подобряване на връзките стокообменът между двете страни възлизаше на 1,2 милиарда долара.

Мадуро се радва на подновените отношения и със съседната Бразилия, както и на някои облекчени от САЩ ограничения върху петролната индустрия. При управлението на предшественика на Лула да Силва - Жаир Болсонаро, Бразилия бе сред петдесетината страни, признали за "временен президент" на Венецуела Хуан Гуаидо. Сега обаче избраният през декември нов президент на Бразилия и Мадуро се помириха.

На свой ред Министерството на финансите на САЩ предостави през януари лиценз на близката островна държава Тринидад и Тобаго за разработване на голямо газово находище в териториалните води на Венецуела. САЩ също така разрешиха на енергийния гигант "Шеврон" да продължи работата си във Венецуела.

На политическия фронт, също така важен като търговския, Мадуро все още не е определил дата за президентски вот през 2024 г. и намекна, че гласуването може да бъде проведено и по-рано. Опозицията, която неведнъж е била разкъсвана от вътрешни борби, назначи неотдавна ново ръководство от трима души за паралелното си управление, което замени предишното временно правителство на Хуан Гуаидо. И се готви за избори, като преди дни обяви, че ще проведе първичен вот на 22 октомври, за да излъчи свой кандидат за президент.