Президентът на Венецуела Николас Мадуро е обвинил американската администрация в "ограбване" на "Ситгоу" (Citgo Petroleum Corp's), петролна рафинерия, базирана в САЩ, но собственост на венецуелския гигант "Петролеос де Венесуела" (Petróleos de Venezuela, S.A. - PDVSA), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съд в американския щат Делауеър е постановил, че акциите на "Ситгоу", компания за рафиниране на петрол и дистрибуция на бензин в Хюстън, щата Тексас, филиал на "Петролеос де Венесуела", могат да бъдат продавани, за да се разплати с кредиторите. Американските финансови органи са одобрили това решение в понеделник.

"Това, което прави правителството на Джо Байдън, е една от най-големите кражби, един от най-големите грабежи, извършвани някога срещу една страна в света и ние отхвърляме този акт", заяви Мадуро в Каракас.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес вече оспори в сряда тази процедура и обвини Вашингтон, че е дал зелена светлина.

Въпросът "Ситгоу" е на дневен ред от 2011 г., когато венецуелското правителство е конфискувало мина, за която се смята, че е собственост на "Кристалекс" - Crystallex (канадски производител на злато), но без да възстанови 1,2 милиарда долара на компанията.

Редица други кредитори са се опитали да накарат "Ситгоу" да погаси дълговете на правителството в Каракас, което изпитва финансови затруднения и не може или не иска да ги плати.

"Ситгоу" е седмата по големина петролна рафинерия в САЩ. Има заводи в Луизиана, Илинойс и Тексас, както и енергийна инфраструктура за разпределение на горива за 4200 търговски обекта в източната половина на САЩ. Компанията отчете рекордна печалба от 2,8 милиарда долара миналата година и може да бъде оценена на 13 милиарда долара, отбеляза Ройтерс.