Американската министърка на енергетиката Дженифър Гранхолм, която е на посещение във Варшава, предупреди за опасност от манипулация на цените на газа в Европа, предаде Франс прес.

Съединените щати бяха ясни по въпроса, че ние и нашите партньори трябва да бъдем готови да продължим да се противопоставяме, когато има някои, които може би манипулират предлагането, за да се възползват от това, каза министърката пред журналисти днес, когато европейските министри на енергетиката и транспорта обсъждат скока на цените на енергията.

"Кризата с цените на газа в Европа повдига сериозни въпроси за надеждността на съществуващите пътища за снабдяване на Европа с газ", посочи Дженифър Гранхолм, цитирана от ТАСС. "Искаме да бъдем единни с нашите европейски партньори и да гарантираме, че страните от ЕС имат достатъчен обем газ", допълни тя.

Миналата седмица 40 депутати от Европейския парламент поискаха от Европейската комисия да разследва ролята на Газпром в нарастването на цените на газа на европейския пазар. Евродепутатите твърдят, че поведението на компанията ги е накарало да подозират пазарна манипулация.

Преди днешната среща на енергийните министри от ЕС еврокомисарката за енергетиката Кадри Симсон посочи, че комисията наблюдава ситуацията и обсъжда какви инструменти са на разположение в отговор на това. Според нея при сегашната ситуация Европа трябва да инвестира във възобновяеми енергии, тъй като те предлагат истинска алтернатива на зависимостта от вноса на изкопаеми горива.

Скокът на цените на енергията застрашава 3 милиона бедни европейски трудещи се да не могат да си плащат сметките за отопление през есента и зимата, сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC - ЕКП).