Вашингтон предупреди за опасност от манипулация на цените на газа в Европа

ЕК наблюдава ситуацията и обсъжда какви инструменти са на разположение в отговор

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

САЩ манипулират пазара с цел навлизане на американски доставчици. Тази статия също е манипулация - част от американската пазарна офанзива .

ДАНО НЕ ПОЧНЕ ДА ВИ БОМБАНДИРАМЕ КАКТО ОБИКНОВЕННО ПРАВИМ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА

Ами като искате пращайте корабите с втечнен газ насам, ама то цената ще е още по-висока. Иначе къде виждате манипулация като сключените договори се изпълняват и по обеми и по цени ? Нали основната ви мантра е спот цената да либерализирана ? В Германия цената на бензина се мени с алгоритми по 10 пъти на ден, а Амазон ми предлага един и същ артикул на различни цени в един и същи ден.

Новина от 30 ти август 2021! "Унгария е стигнала до споразумение с "Газпром" по условията на ново 15-годишно споразумение за доставка на газ, обяви външният министър Петер Сиярто след срещата си в Санкт Петербург с ръководителя на газовия гигант Алексей Милер. По думите му от видеоизявление в профила му във "Фейсбук" споразумението влиза в сила от 1 октомври и обемите може да бъдат предоговаряни след 10 години. Сиярто не разкри цената, а само каза, че тя е "много по-изгодна, отколкото плащахме съгласно изтичащото споразумение от 1995 г.". Става дума за 4.5 млрд. куб. м природен газ годишно, като 3.5 млрд. куб. м от тях ще идват от връзката със Сърбия, а останалият 1 млрд. куб. м - през Австрия. Не се споменава изрично, че горивото ще бъде пренасяно по "Турски поток", който България построи на своя територия при спорни условия за експлоатация. Но в момента това е единствената връзка за пренос на "Газпром" до Унгария." Те затова Орбан печели с по 70%! А ние с нашите подлоги ще продължаваме да сме дриплювците на ЕВропа!

Тръбата на Бойко донесе вече 700 милиона за две години

На кого ги донесе тези милиони - на Бойко, на Пеевски с Доган, или на Путин? Като си тръгнал да лъжеш, поне то прави по-наедро, като Бойко, бе! Направи ги 7 или 70 милиарда, които ни е донесла, бе чукундур!

Дреме и на Европа, там продажници като герджиков няма!!! Πpeмиepът Πлaмeн Opeшapcĸи e paзпopeдил cпиpaнeтo нa вcичĸи дeйcтвия пo изгpaждaнeтo нa "Южeн пoтoĸ", дoĸaтo нe ce пocтигнe paзбиpaтeлcтвo c Бpюĸceл зa гaзoпpoвoдa. Toвa cъoбщи caмият миниcтъp-пpeдceдaтeл, cлeд cpeщa c пpиcтигнaлитe нa пoceщeниe y нac тpимa aмepиĸaнcĸи ceнaтopи - Джoн Maĸĸeйн, Poн Джoнcън и Kpиcтoфъp Mъpфи. Ha cpeщaтa c „яcтpeбитe“ нa aмepиĸaнcĸaтa външнa пoлитиĸa ca били oбcъдeни oтнoшeниятa мeждy Бългapия и CAЩ в oблacттa в иĸoнoмиĸaтa и oтбpaнaтa, ĸaĸтo и въпpocи зa eнepгийнaтa нeзaвиcимocт и cитyaциятa в Уĸpaйнa. 08.06.2014 https://www.economic.bg/bg/a/view/Oresharski-sprya-Yujen-potok-sled-sresta-s-Makkejn-31368

*орешарски

Спукана му е работата на тоя съюз, ако еврокомисарката за енергетиката смята, че възобновяемите енергии предлагат истинска алтернатива на зависимостта от вноса на изкопаеми горива.

Що ли Унгария преди дни си сключи 15 годишен договор с Газпром при цена от около 300 долара за 1000 куб.м. при това с доставка по нашата - Бойковата тръба? Що ли Германия си получава рускио газ по дългосрочен договор с цена от 220 долара? Тях цената на спотовите пазари що ли не ги интересува? А и до към ЮНИ миналата година и ние си получавахме газа на цена под 300 долара.. Ама това беше до лани..

Укарвайте втечнен газ,нали обещахте

Има ли страна в ЕС и Европа, в която Газпром не изпълнява дългосрочния си договор? НЯМА!!! През ЯНУАРИ тази година Газпром обяви ли, че няма да продава на спотовите пазари. Че няма да увеличава транцита през Украйна и Полша - обяви. Газпром има наети ТРИ хранилища в Европа, които използва да поддържа дългосрочните си договори при ремонтите на СП и ЯМАЛ. Както и при аварията в завода за подготовка на газ за транспортиране. Е сега си пълни своите хранилища за следващия зимен сезон. След като преди си обявил, че няма да играеш на спотовите пазари, ти по какъв начин влияеш на цената там? С пазарен дял равен на този на Газпром е и НОРВЕГИЯ. Но Норвегия сега продава на нидерландската борса с 5% по-малко газ от миналата година. Обещава през ОКТОМВРИ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА да увеличи с 1 млрд. куб. м. Някой и думичка да е казал - Норвегия влияе и вдига цената на спота на борсата в Нидерландия? Не сте чули.. И какво става с газа от Мексиканския залив. А!! Той има право да се вози до Азия. Щото там цената е към 1200 долара на сингапурската борса. А в Европа е към 800 долара. Що да караме за Европа. Ама Газпром няма право да продава повече тръбен газ в Китай, който е по-скъп. Щото някой трябвало да се грижи за Европа.

“ След като преди си обявил, че няма да играеш на спотовите пазари, ти по какъв начин влияеш на цената там?” Ако си голям играч на един пазар с определен важен продукт или ресурс, особено при дългосрочни договори, дори и да обявиш, че не играеш на спотовия пазар и наистина да си се отдръпнал от него, ТИ ПАК ВЛИЯЕШ - индиректно! - на него. Да си го обясняваме ли по-подробно?

България не разчита на газ за електропроизводство и затова поскъпването на тока у нас е нелогично.

Европа е зависима от Русия за газ, защото разчита на газ за базова мощност. Тоест, когато няма вятър и слънце, електроенергията се произвежда основно от газовите централи. До зависимост от тях се стигна заради политика на затваряне на въглищни и ядрени централи. Колкото и възобновяеми мощности да инсталират, те не са базови и не са решение на проблема.

една седмица няма вятър. Безветрие и перките не се въртяли. Освен това и по кабела с Франция имало авария. Та ингилизите вместо да си пълнят хранилищата черпили газ за елцентралите. А зимата ей я де е.. Ама то Путин е виновен, че в Ламанша няма вятър..

Гладен Путин само с това може да натиска запада. :Д

И правилно прави.

Официалния съюз между Германия и Русия е неизбежен за ужас на юдео-комунягите.

Странна работа - къде изчезнаха американските газовози ?

tonk11

Карат към Азия. Там цената е по висока.

Газовозите на американосите зареждат в Мурманск руска газ и я возят и препродават в Азия. Така печелят повече, защото за времето за един курс до Америка, правят два курса до Русия. В Европа скоро газовоз няма да дойде, защото азиатците плащат с една трета повече. Газпром си изпълнява сключените договори, но те са за по малко количество.Консумацията е голяма. И те така. Който се отоплява на газ тази зима ще му е трудна. Меко казано.

еми като СССР и САЩ са монополисти на предлагането на газ е нормално.

Да провериш - колко % доставят Русия и фащ ?

Когато закриваш въглещни централи и се очаква да минат на газ и няма алтернатива какво очаква ЕС ? Путин да не се възползва след като от години е в санкции от САЩ?

тец включително на газ трябваше да са спрени преди 10 години. Сега се самоубиваме с тия ТЕЦ. Положението вече е катастрофално. Децата ни ще гладуват и бедстват заради тая лакомия.

Без тец и ток ... няма да стигнеш до деца .

Да, досега трябваше да сме построили6 реактора на АЕЦ за да минем на ядрена енергия плюс ВЕИ. Тия ТЕЦ са огромна и без перспектива инвестиция. Тамън ще минат на газ и трябва да ги затваряме. Водорода беше отречен преди години, като твърде опасен и слижен за работа. А и при горенето се образуват азотни окуси от въздуха. Все пак ние не дишаме чист кислород, а доста азотец.