Германската канцлерка Ангела Меркел приветства днес обявеното вчера споразумение между Германия и САЩ във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2", но призна, че остават различия между двете страни по въпроса, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На пресконференция, на която говори по различни вътрешнополитически и международни теми, Меркел каза, че Русия е дала уверения, че няма да използва като оръжие бъдещото трасе за доставка на руски газ по дъното на Балтийско море за Германия. Берлин обаче е готов да реагира при необходимост, даде да се разбере в същото време тя.

Съединените щати, наред с Украйна, Полша и други източноевропейски страни, са яростни противници на газопровода, който според тях ще засили руската енергийна хватка върху региона, отбелязват агенциите.

"В крайна сметка не е като да не разполагаме с никакви инструменти да направим нещо", отбеляза германската канцлерка. В същото време тя изрази надежда да не се наложи предвидените в споразумението със САЩ санкции срещу Русия да бъдат използвани.

Европейската комисия обяви междувременно готовност да посредничи между Киев и Москва за удължаване на действащия до 2024 г. договор за пренос на руски газ, предаде БТА. Говорител на комисията съобщи това в отговор на въпроси, свързани с постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение за "Северен поток" 2.

ЕК заяви по-рано, че този проект не е от общоевропейски интерес, отбеляза говорителят. Той добави, че за ЕК най-важно остава прилагането на европейските правила за търговията с газ и Германия е обявила, че се съобразява напълно. Приветстваме германските усилия да се следват тясно правилата за свързване на газопреносните мрежи на страни от ЕС с чужди държави, посочи говорителят.

Това, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е германски гражданин, не е причина за становището на ЕК, поясни той. Говорителят цитира Фон дер Лайен, според която газопроводите не могат да променят отношението към Русия.

По неговите думи Украйна е сигурна страна за пренос на газ.

Говорителят добави, че ЕС помага на Киев за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива с преход към чиста енергия. Той отрече изявленията на Берлин, че през бюджета на ЕС Германия ще осигури на Украйна 1,77 милиарда долара за развитие на енергетиката.

Бюджетните разходи на ЕС се одобряват от съответните общи институции и държавите не могат сами да се разпореждат с тези средства, поясни говорителят