Строежът на газопровода "Северен поток 2" ще приключи през август, заяви в интервю управляващият директор на дружеството Матиас Варних.

Към момента проектът е завършен до 98 процента, но въпреки това опасността по тръбите да не потече руски газ според Варних е голяма - заради евентуални нови американски санкции. "Вече действащите санкции ни отнеха година и половина закъснение и увеличение на цената в милиони", каза той.

Германското министерство на икономиката съобщи, че е в ход техническото приемане на проекта. Все още няма издадено разрешително за пускане на газ по тръбата.

А канцлерът Ангела Меркел увери днес гостуващия й президент на Украйна Володимир Зеленски, че неговата страна ще остане транзитна за природния газ към Европа територия след завършването на газопровода Северен поток 2, свързващ директно Русия и Германия, заобикаляйки Украйна, предаде Франс прес

"За нас Украйна е и ще остане транзитна страна, дори и след завършването на Северен поток 2", подчерта Меркел. Тя увери, че Германия ще направи всичко, което е по силите й, за да гарантира този източник на съществени приходи за Киев.

Зеленски пък заяви, че е необходимо да се упражни натиск над Русия, за да се проведе среща на лидерите в Нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна), предаде ТАСС. Той каза, че темата за Северен поток 2 трябва да се обсъди на ниво Нормандска четворка.

Президентът заяви също, че иска да привлече и САЩ към процеса за мирно урегулиране в Донбас.