САЩ и Германия постигнаха пробив в конфликта си за германско-руския газопровод "Северен поток 2", съобщи дипломатът от американския Държавен департамент Виктория Нюланд. Берлин също потвърди, че е постигнат пробив, който би трябвало да помогне за планирания рестарт на отношенията между САЩ и Германия след трудните години при бившия американски президент Доналд Тръмп, предаде ДПА.

САЩ продължават да са силно скептични по отношение на почти завършения тръбопровод, но правителството на Байдън даде знак, че е готово да смекчи позицията си за газопровода, който е предназначен да пренася руски газ до Германия, заобикаляйки Украйна, която разчита на приходите от транзита на газ.

По време на консултациите с германското правителство, САЩ са водили интензивни консултации с Украйна.

Нюланд каза, че според споразумението Германия се е ангажирала да предприеме мерки, в случай че Русия опита да използва енергетиката като оръжие или извърши нови агресивни действия срещу Украйна.

В това число влизат възможни санкции. Договорено е също Киев да подкрепи продължаване с още десет години на споразумението си с Русия за транзита на газ, което изтича през 2024 г. Те ще работят и за намаляване на зависимостта на Украйна от руски газ и от приходите от транзита.

На срещата си във Вашингтон миналата седмица президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел не скриха факта, че продължават да имат разногласия за "Северен поток 2". Байдън предупреди Русия да не използва енергийните си ресурси като оръжие или лост за влияние върху съседите си.

В Берлин обявиха, че САЩ няма да налагат повече санкции срещу "Северен поток 2". В случай че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, Германия се ангажира да предприеме мерки на национално равнище и да работи на европейско за налагане на санкции - в енергийния сектор или други икономически важни отрасли.

Освен това Берлин и Вашингтон са се разбрали да бъде създаден "Зелен фонд за Украйна" с начален капитал от 150 милиона евро, осигурени от Германия. Целта е чрез участието на частни инвеститори впоследствие тази сума да нарасне на 1 милиард долара.

Това ще включва също водородни проекти, енергийна ефективност и възобновяема енергия. Украйна иска да стане по-независима от руския газ. Германия обеща техническа подкрепа за свързване на украинската електроенергийна мрежа с европейската.

Нюланд подчерта, че правителството на Байдън остава убедено, че "Северен поток 2" е лоша сделка, която увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия. Вчера канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви следното: "Решението за "Северен поток 2" не може да се взема зад гърба на всички тези, за които проектът представлява реална заплаха".

Въпросът може да бъде изяснен единствено в лична среща между Зеленски и Байдън, каза той. Белият дом заяви, че такава е планирана за края на август.

Според правителствени източници Меркел вчера е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин и сред обсъдените въпроси е бил и този за "Северен поток 2".

В изявление след разговора Кремъл приветства "последователния ангажимент на Германия" за изпълнението на проекта, който определи като чисто икономически и имащ за цел да подобри енергийната сигурност на Германия и ЕС.

Възможното продължаване на договора с Украйна за транзитния пренос на газ също е било обсъден, заяви руското президентство.

"Изпитвам облекчение, че със САЩ намерихме конструктивно решение по въпроса за "Северен поток 2", написа германският външен министър Хайко Маас в Туитър, изразявайки задоволството си.

"Ще помогнем на Украйна да изгради зелен енергиен сектор и ще настояваме транзитният пренос на газ през Украйна през следващото десетилетие да бъде гарантиран", добави той.

Германското външно министерство написа следното също в Туитър: "Като трансатлантически партньори ние стоим твърдо на страната на Украйна".

В САЩ от години има двупартийна съпротива срещу "Северен поток 2", така че предвиденото споразумение вероятно ще срещне сериозен отпор в Конгреса. Там много републиканци се противопоставят на проекта и искат санкции, а същото важи и за някои съпартийци на Байдън от Демократическата партия.

Критици смятат тръбопровода за руски геополитически проект, заплашващ енергийната сигурност на Европа. Те недоволстват и че той може да навреди на Украйна.

Киев зависи от милиардите от приходите от транзита на руски газ. Привържениците на тръбопровода, от друга страна, обвиняват САЩ, че просто искат да продават в Европа своя собствен, по-скъп газ.

Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта

за газопровод "Северен поток 2" и ще работят със съюзниците и партньорите си в тази посока. Това се казва в съвместно изявление на външните миниситри на двете страни, съответно Дмитро Кулеба и Збигнев Рау, цитирани от агенциите.

"Украйна и Полша ще продължат да работят за противодействие на пускането на "Северен поток 2", заявиха двамата министри след обявената от САЩ и Германия новина, че Вашингтон и Берлин са постигнали споразумение по въпроса за газопровода. Кулеба и Рау се изказаха критично за постигнатите договорености.

"Това решение създаде допълнителни политически, военни и енергийни заплахи за Украйна и Централна Европа и същевременно увеличава възможностите на Русия да дестабилизира ситуацията със сигурността в Европа и задълбочава разногласията между държавите членки на НАТО и ЕС", посочиха двамата дипломати. "Направените дотук предложения за намаляване на произтичащите щети за сигурността не могат да бъдат смятани за достатъчни за ограничаване на заплахите, които създава "Северен поток 2."

Кулеба същевременно съобщи в Туитър, че Украйна е започнала официални консултации с Германия и ЕС по въпроса за "Северен поток 2".

В интервю за Ройтерс шефът на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че не смята, че Русия ще продължи да транзитира какъвто и да било газ, след като сегашният договор на Москва и Киев за транзита изтече през 2024 г.

По думите му Украйна ще има нужда от членство в НАТО, за да компенсира заплахата за сигурността, която "Северен поток 2" създава.